Kirsten Lofers Adema OML Ondernemen met lef

Zo maak je een vision board voor 2021

Maak jouw eigen vision board voor 2021 en ontdek de kracht van deze power tool om je eigen ambities en verlangens werkelijkheid te maken. 

Waarom een vision board maken?

Super leuk dat je deze blog leest, maar misschien vraag je je wel af… Wat is een vision board en waarom zou ik er eentje willen maken? 

Een paar jaar terug kwam goede vriendin M. bij mij met het idee voor een vision board.  Ik had dit nog nooit gedaan, maar kende de term moodboards natuurlijk wel. ‘Plaatjes plakken’ is wat ik dacht. Samen met nog een vriendin kregen we de opdracht van M. om tijdschriften te verzamelen. Een week later gingen we ‘s avonds, met een goede fles rode wijn erbij, fanatiek aan de slag. 

Rond middernacht vertrokken we naar huis met ieder een uniek bord onder de arm (vol met plaatjes) en zette deze op een prominente plek in huis (bij mij stond ‘ie op de kast in de slaapkamer). 

Het jaar erop deden we dit opnieuw en keken we ook even terug naar ons vision board van het afgelopen jaar. Onze monden vielen open van verbazing. Gek genoeg was bij iedereen bijna alles uitgekomen wat erop stond. 

Wat is de kracht van een vision board?

Waarom dit zo goed werkt? Wanneer jij naar jouw vision board kijkt ervaar je een intens gelukkig gevoel (mits je fijne plaatjes hebt geplakt natuurlijk). Naast geluk komt daar ook dankbaarheid en vooral: verlangen bij kijken. Dé drie ingrediënten die nodig zijn om jouw dromen werkelijkheid te maken. Ik nodig je uit dit 1 jaar te proberen en daarna zelf te oordelen. 🙂 

Zo maak je een vision board

 • Kies een dagdeel dat je niets te doen hebt 
 • Nodig een goede vriend(in) uit die je 100% vertrouwd
 • Creëer een fijne setting (met wijn of thee of bier)
 • Begin met knippen/scheuren uit de tijdschriften (afhankelijk van jouw keuze qua aanpak)
 • Verzamel een berg aan knipsels die je aanspreken
 • Plak alles wat je hiervan voor 2021 in je leven wilt op jouw vision board
 • Zodra je beide klaar bent leg je uit wat je hebt opgeplakt en wat jouw idee erbij is
 • De ander mag vragen stellen (juist goed wanneer er een gesprek ontstaat!)
 • Op de achterkant van het canvas schrijf je de datum 
Easy like that!

Het boodschappenlijst

Voordat je begint: wat heb je nu precies nodig voor een vision board? 

 • Canvas doek (zo’n schildersdoek van 40×30 bij de Action is prima)
 • Lijm (vloeibare knutsel lijm, pritt werkt niet goed)
 • Goede schaar (je mag ook scheuren 😉 ) 
 • Stapel tijdschriften (liefst zo divers mogelijk en uit verschillende seizoenen)
 • Eventueel (voor de creabea’s) extra versiersel 
 • Een avond met een lege agenda 
 • Naar wens een fles wijn of pot thee
 • Lekker achtergrond muziekje
 • Liefst minimaal 1 leuk mens om dit mee samen te doen (die je volledig vertrouwt en waarbij je 100% jezelf durft te zijn)

Kies nu hieronder de aanpak die bij jou past. 

Bewust of onbewust aan de slag met jouw vision board

Met een vision board maak je dus bewust of onbewust een visuele weergave van jouw dromen en verlangens. Door je bord vervolgens ergens neer te zetten waar je hem dagelijks ziet, gaat het je helpen je doelen te behalen.

Je kunt dit op verschillende manieren doen. Heel doelbewust, door van te voren te bedenken welke doelen je wilt behalen voor aankomend jaar (aanpak 1) of onbewust, door te kijken wat jouw aandacht trekt en ruimte te geven aan wat jouw ‘onderbewustzijn’ je wilt vertellen (aanpak 2). 

Zelf deed ik het de eerste jaren met aanpak 2. Is dit je eerste keer? Dan kun je aanpak 1 skippen als het je niet aanspreekt. Inmiddels heb ik zelf de kracht ervaren van vision boards en wil ik het daarom bewuster gaan sturen. Voor degene die dit ook interessant vinden kun je verder lezen bij aanpak 1.

Aanpak 1: The Science of Deliberate Creation

Voor aanpak 1 heb ik eerst een opdracht voor je. Voordat je aan de slag gaat met verzamelen van alle spullen voor je vision board, ga je aan de slag met een vel papier. Deze opdracht komt uit het boek ‘The Law of Attraction’ van Esther & Jerry Hicks  Misschien heb je eerder wel eens gehoord over de wet van de Aantrekkingskracht en het bewust creëren wat er op jouw pad komt? In dit boek lees je er alles over en volgt er op gegeven moment een opdracht om die bewuste creatie op gang te helpen.

Deze opdracht pakt beide kanten van bewust creëren aan en werkt als volgt: 

 • Pak een pen en papier en verdeel dit papier in 3 vlakken.
 • Schrijf in ieder vlak een wens of doel op voor 2021. 
 • Vervolgens schrijf je onder het doel of de wens ‘Dit is de reden waarom ik dit wil‘ .
 • Schrijf alle redenen op die in je op komen. Forceer niets, wanneer er niets meer in je naar boven komt is het voldoende voor nu. 
 • Draai nu het papier om en verdeel het opnieuw in 3 vlakken met dezelfde doelen. 
 • Nu schrijf je eronder ‘Dit zijn de redenen waarom ik geloof dat ik dit kan‘ 
 • Met vervolgens alle redenen. 

In het boek geven ze aan dat het slim is om met maximaal 3 doelen te werken in het begin. Zou je dit voor het eerst doen en direct met 10 doelen starten, dan bestaat de kans dat je focus verliest en het niet werkt. Maar als jij meer doelen/ wensen hebt ben je er vrij in om die ook op te schrijven. ‘The Law of Attraction’ gaat er vanuit dat daar waar jij je aandacht op vestigt en waarbij je echt met gevoel & emotie mee bezig bent, dat dit ervoor zorgt dat het ook naar je toe komt. Deze opdracht zet je heel bewust aan het denken wat jij wilt bereiken in 2021. Dit kun je dus als prima opdracht gebruiken voordat je begint aan je vision board.

Het resultaat is waarschijnlijk een iets minder grote stapel knipsels en een duidelijkere visie op jouw vision board in vergelijking met aanpak 2. 

Aanpak 2: Go with the flow

Houd je het liever wat meer ‘down to earth’ dan is de tweede aanpak meer jouw stijl. Hierbij laat je je gewoon leiden door jouw gevoel. Wanneer je straks de tijdschriften voor je hebt liggen denk je juist niet na. Je kijkt naar plaatjes en scant teksten. Zodra je ergens stopt, blijft hangen of merkt dat het iets met je doet, dan scheur je het uit. Niets meer dan dat.

Het resultaat is dat jij straks (hopelijk) een berg hebt aan scheursels en deze vervolgens pas gaat uitpluizen tot dat wat je op je vision board wilt terug zien. 

Dit proces gaat je heel erg helpen om onbewuste verlangens boven water te krijgen. Doordat je er verder blanco in gaat kan de uitkomst heel verrassend zijn! 

Tips voor succes met jouw vision board

 

 • Zet het board op een prominente plek in huis, daar waar je graag komt en er naar kunt kijken. Maar ook een plek waar je onbedoeld eraan herinnert wordt.
 • Iedere keer dat je jouw vision board ziet, neem je de tijd om er even bij stil te staan. Welk gevoel levert het je op? Hoe mooi zou het zijn als het allemaal uit komt?
 

Ben jij aan de slag gegaan met een vision board? Laat het mij weten in een reactie hieronder of deel (als je durft) jouw creatie via Instagram en tag @ondernemenmetlef. 

Succes!

Misschien vind je dit ook interessant:

Dare to dream

Join de OML tribe en ontvang maandelijks een dosis lef & power in je mail!

ONDERNEMEN MET LEF- new york

Eén antwoord op “Zo maak je een vision board voor 2021”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *