fotograaf_rein_rijke_interview_ondernemen_met_lef

Interview met succesvol ondernemer Rein Rijke van Zout Fotografie

Rein Rijke neemt ‘Ondernemen met lef’ wel heel letterlijk. In het dagelijks leven beklimt hij ijsbergen en trotseert hij giftige vulkanen. Alles voor ‘het perfecte plaatje’. In dit interview deelt hij open & eerlijk zijn ervaringen als ondernemer en doet hij een boekje open over de impact van COVID-19 op zijn onderneming. 

>>> Wist je dat we eerst een podcast hebben opgenomen? Beluister de podcast aflevering met Rein Rijke hieronder. Vond je de podcast leuk? Druk dan direct even op ‘volgen’ 🙂 :

Tijdens onze podcast opname vertelde je dat het ondernemen voor jou startte in 2016 met de nominatie voor de Red Bull Illume...

‘In zeker zin wel. In 2016 behoorde ik tot de laatste 5 finalisten voor ​de prestigieuze fotowedstrijd Redbull Illume met mijn foto van kitesurfers die surfen in een vulkaan. Redbull Illume is de grootste internationale fotowedstrijd voor fotografen die extreme en avontuurlijke sporten in beeld brengen. Voor de 2016 editie van deze wedstrijd werden bijna 35.000 inzendingen ingestuurd.

Hoewel ik de wedstrijd dus niet won, was de erkenning en alle aandacht die er bij kwam kijken, wel het begin van mijn carrière als avontuurlijk fotograaf.’

Redbull illume nominatie 2016 Rein Rijke extreme sport fotografie Rijn Rijke
De foto waarmee Rein genomineerd werd voor de Redbul Illume prijs

Een jaar later deed jij als fotograaf mee aan het programma 'Het Perfecte Plaatje'. Kun je wat meer vertellen?

‘In 2017 en 2018 was ik gastjurylid van het RTL4 programma Het Perfecte Plaatje.​ In het programma gaan acht bekende Nederlanders met een passie voor fotografie de strijd met elkaar aan en proberen ze hun geliefde hobby naar een hoger niveau te tillen. In elke uitzending worden de deelnemers meegenomen in een specifiek onderdeel uit de fotografie. Als jurylid gaf ik de deelnemers tips en feedback tijdens het fotograferen van kitesurfen en freerunnen. En uiteraard moest ik de fotos van de deelnemers beoordelen.’

Rein Rijke deelname het_perfecte_plaatje_rtl4_rein_rijke_interview
Rein Rijke (helemaal rechts op de foto) met de cast van Het Perfecte Plaatje.

Hoe ervaarde jij jouw deelname aan Het Perfecte Plaatje?

‘Het is natuurlijk hartstikke leuk om voor zoiets gevraagd te worden. Het programma heeft een hoog entertainment gehalte en tegelijkertijd levert zo’n deelname aan een TV programma op dat mensen denken dat je kan fotograferen. Dat kon ik daarvoor denk ik ook al, maar door zoiets krijgt het opeens extra waarde. Een beetje een raar fenomeen als je het mij vraagt, maar ik ben er wel ontzettend dankbaar voor, want ik krijg het nog regelmatig terug te horen.’

>>> Bekijk hier de afleveringen met Rein Rijke: Seizoen 2 Seizoen 3.

In de tussentijd heb je heel wat landen bezocht als fotograaf. Wat waren voor jou de twee vetste plekken?

‘Oiii, wat een ontzettend moeilijke vraag. Ik heb zoveel mooie plekken mogen bezoeken voor mijn werk, maar als ik er toch twee mag uitkiezen, dan is dat Lake Natron in Tanzania, waar ik voor mijn fotoproject The Last Line professioneel kitesurfer Roderick Pijls liet surfen op een extreem heet en giftig meer. Daarnaast kom ik heel graag in IJsland, simpelweg omdat dit een van de mooiste plekken op aarde is. Dit jaar heb ik daar wederom met Roderick een succesvol avontuur beleefd en heb ik hem laten surfen tussen ijsbergen, van watervallen en in een vulkaankrater.’

Heeft de komst van COVID-19 jouw werkzaamheden als fotograaf beïnvloed? 

‘Helaas is een groot deel van mijn opdrachten komen te vervallen. Ik fotografeer veel over de grens en reizen is nu erg beperkt en sinds kort eigenlijk niet mogelijk. Daarnaast fotografeer ik veel sport en evenementen, kortom, eigenlijk alles waar mensen samenkomen. Het is een raar jaar geweest voor mijn bedrijf en zakelijk gezien was het een taai jaar.’

Rein Rijke Zoutfotografie
Rein Rijke tijdens een beklimming in de Alpen.

Hoe ga je hiermee om op mentaal én financieel vlak?

‘We wonen in een prachtig land met goede sociale voorzieningen en een regering die zijn uiterste best doet om uit deze crisis te komen. Ik heb het geluk dat ik persoonlijk niemand om me heen heb die ernstig ziek is geworden. Het voelt een beetje alsof ik verdwaald ben tijdens de beklimming van een berg. Het is oncomfortabel, ongemakkelijk en onzeker, maar ik laat me er niet door uit het veld slaan. Het is een jaartje afzien, daarna gaan we gewoon weer door. 

Financieel is het een erg onzekere periode en een taai jaar. Ik heb gelukkig nog geen gebruik (willen) maken van de steun van de overheid, omdat ik tot nu toe genoeg kleine opdrachten heb om m’n hoofd boven water te houden. Het betekent in dit geval geen grote investeringen doen in mijn bedrijf. Ik sta over het algemeen erg positief in het leven, maar ik heb natuurlijk ook baalmomenten. Ik vind die financiële onzekerheid nog niet het ergste, maar zoals zo velen is het gewoon gaaf om samen met anderen mooie dingen te maken en dat mis ik wel enorm. Tot de laatste lockdown kwam iedereen weer in een ritme en langzaam aan keek iedereen weer wat er wél mogelijk was. Datzelfde gaat er nu denk ik gebeuren.’

Heb je een tip voor andere fotografen in deze onzekere tijd?

‘Blijf zichtbaar, zodat je klanten je niet vergeten. En begin je eigen project waar je energie van krijgt. ‘

Welke projecten konden dit jaar wel doorgaan, ondanks COVID-19?

‘Dit jaar ben ik voor twee mooie opdrachten naar IJsland en Noorwegen gegaan. In IJsland heb ik voor ons project The Last Line, professioneel kitesurfer Roderick Pijls laten kitesurfen in een vulkaankrater, tussen ijsbergen en op een rivier van smeltwater die eindigde in een waterval. We hebben dit laten verfilmen door de briljante jongens van Kiwi Aerials (zie Trailer). Er wordt hard gewerkt aan de edit en zodra we weer mogen, zal de film in het Omniversum in première gaan.’

‘Naast IJsland, ben ik eind oktober naar de Lofoten in Noorwegen gereisd voor een nieuwe campagne van Protest sportswear. Voor deze campagne The Green-up, zijn we CO2 neutraal vanuit Nederland naar een plek boven de poolcirkel gereisd. In dit geval was de reis ernaartoe letterlijk belangrijker dan de eindbestemming, want we zijn vanuit Nederland naar zuid Noorwegen gezeild.  Vanaf daar hebben we 28uur non stop in de trein naar het Noorden gezeten en het laatste gedeelte reden we in een veel te decadente Tesla. Prachtig avontuur en binnenkort start de campagne van Protest Sportswear, met onder andere onze film en foto’s die daar en onderweg gemaakt zijn.’

Wat is jouw favoriete foto die je hebt gemaakt in 2020?

‘Een van mijn mooiste foto’s van 2020 is gemaakt tijdens de eerste lockdown periode. Door alle reisrestricties ben ik op zoek gegaan naar de mooiste kitesurfplekken van Nederland. Zo kitesurfte we over aquaducten, tussen slootjes en andere mooie plekken. Onderstaande foto is wel een aardig pareltje qua plek, gemaakt in het Noorden van Groningen.’

Zout fotografie nederland
Favoriete foto van Rein Rijke in 2020, gemaakt in het noorden van Groningen.

Welke project staat bij jou op nr. 1 dat je hebt mogen vastleggen?

‘Oiii, wat een gemene vraag! Ik moet nu kiezen tussen een reis naar de Noordpool, kitesurfen in vulkaankraters en mooie beklimmingen in de Alpen.

Maar als ik dan toch echt moet kiezen, dan staat denk ik de campagne In Search of Incredible wel bovenaan. Voor dit project heb ik, wederom kitesurfer Roderick Pijls, laten kitesurfen op een giftig heet meer in Tanzania en deze trip heeft alle ingrediënten die ik aan mijn kleinkinderen ga vertellen.’

Vertel eens!

‘Qua logistiek was het echt een enorm project en de fotografie was misschien 1% van het totaal. Veiligheid, trainen, navigeren, corruptie en de begin van een mooie vriendschap. Alles zat in dit project. De reis ernaar toe was al een prachtige ervaring. 

We sliepen in tentjes in de bush en deden geen oog dicht omdat de hyena’s naast onze tent stonden te lachen. We reden elke dag dieper Afrika in om onze droom te verwezenlijken. Na maanden voorbereidingen, tegenslagen hebben we uiteindelijk een paar magische dagen bij dat meer gehad. We sloten het project af door te worden gearresteerd door de (corrupte) politie omdat we werden verdacht van spionage. Drie dagen zijn we vastgehouden en ik denk dat ik nooit meer 14 dagen zo intens ga beleven als die twee weken. 

Achteraf leverde het een prachtig verhaal op, maar we zijn wel echt bang geweest toen het zo uit de hand liep.’

kitesurfer Roderick Pijls bij het gifmeer in Tanzania.
Kitesurfer Roderick Pijls bij het gifmeer in Tanzania.

Wat een ervaring! Wat leverde dit project je uiteindelijk op?

‘Het was een enorm project, met veel verantwoordelijkheden voor het team dat ik meenam op deze reis. Ik heb veel geleerd hoe je het verwachtingspatroon van een klant beter kan afstemmen op de werkelijkheid als je zo ver van de bewoonde wereld gaat. 

Ook het samenstellen van je team is iets waar je veel aandacht voor moet hebben. Iedereen wil mee op zo’n trip, maar niet iedereen kan mee. Je wil mensen om je heen hebben die relaxed blijven en kunnen afzien en die ook als het kut gaat, kunnen leveren. Ik koos voor dit project een van de beste kitesurfers ter wereld om zo het risico zo klein mogelijk te houden. Kortom, werken met professionals is een must en de lessen die ik daar leerde, heb ik bij al mijn andere projecten kunnen toepassen.’

Heb je, los van alle prachtige projecten, nog andere doelen als fotograaf voor de komende jaren?

‘Als fotograaf wil ik me breder ontwikkelen. Ik ben er van overtuigd dat ik, naast fotograaf zijn, ook goed moet zijn in andere dingen. Ik mis bijvoorbeeld nu een beetje de inhoud in mijn vak en wil graag samen met anderen mooie dingen maken en sparren over hoe we die content aan de man brengen. Leuk om over na te denken en me daarin verder te ontwikkelen.’

Wat wordt jouw grootste uitdaging op gebied van ondernemen voor de komende jaren?

‘Ik ben me heel erg bewust dat ik met mijn werk op mooie plekken kom en anderen kan laten zien hoe kwetsbaar de natuur is. Ik ben van mening dat ik daar als ondernemer meer mee kan maar tegelijkertijd levert dit ook een uitdaging op. Al dat reizen is niet heel lekker voor die mooie kwetsbare bol waar we op leven en ik zie daar een grote uitdaging hoe ik daar beter en bewuster mee om kan gaan. Verder heb ik vooral heel veel zin om mijn workshop programma uit te breiden.’

Wil je de avonturen van Rein Rijke volgen?

Dat kan via zijn website, Instagram, facebook en linkedin. 

En binnenkort natuurlijk op dat gave grote scherm in het Omniversum (februari 2021)!

Dare to dream

Join de OML tribe en ontvang maandelijks een dosis lef & power in je mail!

ONDERNEMEN MET LEF- new york

3 antwoorden op “Interview met succesvol ondernemer Rein Rijke van Zout Fotografie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *