selfmade entrepreneurs

Laten we in 2021 stoppen met de term ‘Selfmade entrepeneurs’

‘I’m a selfmade entrepeneur’ Yeah. Right. Niet om het een of ander, maar ik geloof er niets van. En ik ben benieuwd of je het met mij eens bent!

Eén van mijn geliefde motto’s van de afgelopen jaren is:

Je bent net zo sterk als je netwerk‘.

Niet alleen zakelijk, maar ook juist privé.

  • Geen ondernemende ouders die jou het ondernemen met de paplepel hebben ingegoten?
  • Geen financieel vangnet om je baan in loondienst op te zeggen en all-in te gaan?
  • Geen vriendengroep vol succesvolle ondernemers?
  • Geen idee hoe je überhaupt zou moeten starten met ondernemen?

Ik weet dat drie kwart van de startende ondernemers die ik help via mijn bedrijf op 1 of meer puntjes volmondig ‘ja’ kan antwoorden. Sommige hebben de luxe een goedlopend bedrijf over te nemen, maar de meeste ondernemers starten bij nul. En juist binnen die groep hoor ik ondernemers vaak zeggen ‘Ik ben een selfmade entrepeneur’.  Stop ermee. Wake up: Je bent wél ondernemer, maar niet selfmade. 🙂 

Ondernemen is verbinden

Ondernemen is namelijk een kwestie van verbinden. Je brengt vraag & aanbod bij elkaar. Soms met de hulp van een tussenpersoon (of platform zoals een website/ webshop) en soms doordat jij zelf de verbinder bent. Maar langs de zijlijn heb je een aantal mensen verzamelt die je helpen, supporten of die soms (onterecht) met goedbedoelde adviezen komen (ha).

En nee, misschien zorgen deze mensen er in eerste opzicht niet voor dat jij een succesvol ondernemer bent en je producten daadwerkelijk verkoopt. (Jij bent nog steeds de ondernemender die al die uren investeert.) Maar als je er iets langer bij stil staat, indirect eigenlijk ook weer wel. Begrijp je?

Oké, voorbeeldje: mijn beste vriendin steunt mij door dik en dun. Fungeert wekelijks als praatpaal en helpt mij reflecteren op mijn eigen valkuilen door soms glashard eerlijk te zijn, maar altijd vanuit liefdevolle intentie. (Ik gun iedereen een eigen Desirée!) 

Staat zij op mijn website? (Behalve nu op de foto bij deze blog 😉 ) Heb je haar ooit namens mijn bedrijf horen praten? Nee. Maar indirect heeft zij onwijs veel invloed. En met haar nog zoveel mensen om mij heen. Natuurlijk bepaal ik uiteindelijk zelf welke stappen ik maak als ondernemer, maar de mensen om mij heen zorgen ervoor dat ik groei en bepaalde keuzes overweeg. Zowel privé als zakelijk.

Dus alsjeblieft: laten we vanaf 2021 stoppen met de verklaring ‘I’m a selfmade entrepeneur’.

Zelfs al voel je je soms heel erg ‘selfmade’

Vergeet alsjeblieft de mensen om je heen niet. Bedank ze voor hun steun en vertrouwen. Ookal voel je je soms heel erg ‘selfmade’, het is de omgeving die je om je heen creëert en die je helpt. Dus ook je kritische ouders die je ideeën niet begrijpen (daardoor ontstond die doorgewinterde bewijsdrang en geef je niet op) of die lieve vrienden die misschien niet weten wat je precies doet, maar wel je trouwe supporter zijn en je zullen aanmoedigen bij iedere stap. Of toch dat fijne zakelijke netwerk, die je weer in contact brengt met inspirerende mensen of mogelijke klanten. 

En als het geen mensen zijn, dan zijn het wel de talloze online mogelijkheden die we gebruiken tijdens het ondernemen (zoals Marketing tools, Websites, Social media en Webshops). En ja, ook die zijn uiteindelijk weer door andere mensen gemaakt om jou te helpen (en zelf te verdienen uiteraard).

Is het cirkeltje weer rond toch? Maak er een fantastisch 2021 en wees dit jaar een beetje extra dankbaar voor de fijne behulpzame mensen & tools om je heen!

Dare to dream

Join de OML tribe en ontvang maandelijks een dosis lef & power in je mail!

Kirsten Lofers Adema OML Ondernemen met lef

Eén antwoord op “Laten we in 2021 stoppen met de term ‘Selfmade entrepeneurs’”

  1. Helemaal waar! Je groeit door de mensen om je heen. Er zijn altijd elemeneten die ne gebruikte of die je ombewust misschien aanzetten tot iets nieuws. Het is juist een sterke eigenschap als je gaat sparren met anderen. Met reflecteren en aanpassen kom je tenslotte vooruit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *