gratis vragenlijst vind je passie OML

Ontdek je passie in 15 vragen (gratis download)

Je wilt je passie vinden en daar misschien zelfs je werk van maken. Wellicht fantaseer je regelmatig over hoe jouw leven eruit zou zien als je het allemaal om zou gooien. Hoe mooi zou het leven zijn als je iedere dag kunt doen wat je het liefste doet? Dat je zelf bepaald hoe jouw dag eruit ziet en dat je het grootste gedeelte van die dag in het teken staat van het beoefenen van jouw passie. Helaas is passie niet alleen maar rozengeur en maneschijn.

Ten eerste: heel veel mensen weten niet precies wat hun passie is. En mocht je bij de gelukkigen horen die een duidelijke passie hebben. Dan kom daar vaak ook angst bij kijken. Angst om je passie na te jagen, angst of je wel goed genoeg bent, angst of je wel de juiste keuzes maakt.

Luister je liever dan dat je leest? Beluister deze blog dan via mijn podcast:

Je passie vinden is een proces, geen eindstation

Kleine flashback naar het interview met Rein Rijke van Zout fotografie. Hij is inmiddels een gepassioneerd fotograaf.

Het begon allemaal in zijn tienerjaren toen hij met een rugzak met camera (gekregen van zijn moeder) naar Australië vertrok om een tussenjaar te houden. Kiten vond hij een toffe sport en hij legde dit graag vast met zijn camera. Hij trok de stoute schoenen aan en stuurde voor zijn reis een kite merk een berichtje met zijn portfolio en vroeg of hij wat foto’s met hun kite spullen kon maken. Het merk reageerde enthousiast, stuurde wat spullen op en zo deed hij zijn eerste buitenlandse shoot (onbetaald, maar hij mocht de kite spullen houden 😉 ).

Rein wist het destijds nog niet, maar hiermee heeft hij uiteindelijk zijn passie gevonden. Hij ging ‘gewoon’ in loondienst, maakte veel foto’s voor zijn werkgever en besloot pas jaren later om mee te doen aan een internationale foto wedstrijd. Toen hij in de top 5 terecht kwam nam zijn fotografie ineens een vogelvlucht.  Inmiddels reist hij de hele wereld rond om foto’s te maken en tot op de dag van vandaag blijft hij zich ontwikkelen.

>> Klik hier voor de podcast met het 30 minuten interview met Rein Rijke <<

Het zijn de verschillende eigenschappen die al in jou zitten, maar die samen jouw passie vormen.

De aanname dat iemand dus 1 passie heeft (in Rein zijn geval had hij dan moeten kiezen tussen fotografie of kiten) of dat je 1 passie moet ontdekken kunnen we dus vergeten. Jouw passie is geen eindpunt of eindstation, maar een proces. Het zijn de verschillende eigenschappen die al in jou zitten, maar die samen jouw passie vormen. De uitdaging zit hem erin om te ontdekken wat die zijn en deze zo te verbinden dat je er iets mee kunt doen.

Je wilt dus ontdekken waar je hart sneller van gaat kloppen, wat je laat glimlachen. Wat geeft je vlinders in je buik wanner je bedenkt dat je daar je hele dag mee mag vullen? Wat zou je dan doen en hoe mooi zou dat zijn?

Popt er al iets bij je naar boven? Zelfs al is het random, schrijf het op. Noteer het. En als er niets gebeurd, no worries. We gaan zo met een paar oefeningen aan de slag die je weer een stapje verder helpen.

Waarom je passie vinden zo belangrijk is

Om je passie te vinden, is het handig om te begrijpen waarom passie zo belangrijk is. Laten we een kijkje nemen in het leven van iemand zonder passie. Hoe ziet zo’n leven eruit zonder passie?

Je wekker gaat, je staat op, je maakt je ontbijt. Neemt een douche, poetst je tanden en stapt in de auto naar je werk. Of – in tijden van lockdown- nestelt je achter je computer. Je logt in in het systeem van je werkgever en brengt de komende 8 uur door met het afstrepen van je to do lijst. Het einde van de dag sluit je af. Hopelijk heb je de meeste to do’s afgevinkt en je maakt je klaar voor de avond. Weer wat privé tijd. Je gaat een rondje hardlopen of kijkt een serie op Netflix. De dag is voorbij en morgen begint hetzelfde riedeltje weer opnieuw. Je hoogtepunten bestaan uit afspraken met vrienden of bepaalde activiteiten die je bewust inplant. Verder neem je de dag zoals die komt.

Als je het mij vraagt is er weinig passie te bevinden in deze dag en weet ik zeker dat een hoop mensen zich hier wel in herkennen. Betekent dit dan dat je passieloos bent? Zeker niet. Sterker nog: misschien is die passie al wel aanwezig in je dagelijks leven. Alleen wordt ie niet echt zichtbaar omdat je er nog niet bewust mee bezig bent geweest.

Begin daarom bij stap 1: Bewustwording.

Stap 1: Bewustwording

Wat zijn de momenten gedurende je dagelijkse bezigheden dat je net even meer energie krijgt of net even harder wilt werken? Op welke dagen begin je net iets gemotiveerder aan je dag dan normaal? Misschien heb je die momenten niet dagelijks, maar wel eens in de zoveel tijd. Wat ben je op dat moment aan het doen?

Wees je eens bewust van die momenten. Noteer alles wat er in je op komt. Wat ben je dan aan het doen? Met wie? Waarom?

Door bewust je dag na te lopen en te evalueren hoe het ging, helpt je al een eerste stap in het vinden van je passies. Merk je dat er weinig is wat je energie geeft? Ga dan voor de omgekeerde truc:  Waar erger jij je verschrikkelijk aan en waarvan heb je regelmatig gewenst dat het anders ging of kon? Wat deed je op dat moment? Waarom kan het volgens jou anders? Hoe zou jij het aanpakken als het aan jou lag? Noteer dit. Je hoeft er nog niets mee. 

‘Passie is een combinatie van hartstocht & lijden’

Een combinatie van geluk & pijn. Vaak komt een bepaalde passie bij iemand voort uit ervaringen van vroeger die niet altijd even prettig waren. Die ervaringen zorgen ervoor dat iemand met hartstocht besluit zijn of haar passie na te jagen. Je wilt het ánders doen. Op jouw eigen manier. Je niet te laten tegenhouden door bepaalde opvattingen die je hebt meegekregen vanuit opvoeding of omdat mensen tegen je zeiden: dit kun jij niet.

Via Het Branding Bureau coach ik ondernemers die ondernemen uit passie of willen starten met ondernemen vanuit passie. Waarom? Omdat ik die twinkeling je ogen wil zien wanneer je over je product of dienst praat. Ik wil dat vlammetje zien branden. Vanuit passie kun je grote stappen maken. Wanneer je  vanuit passie werkt, voelt werken voor een heel groot gedeelte niet als werken. En ja, dat is een zoektocht hoor. Zelfs als je vanuit passie werkt, krijg je namelijk nog steeds te maken met randzaken die je niet interessant vindt en het liefst zou uitbesteden. Maar, het overgrote deel van de tijd ben je met een glimlach bezig. En daarmee word je een gelukkiger persoon en daalt je stress niveau enorm.

Denk maar aan het succes van vele start-ups. Zij trekken vaak jong talent aan en maken in no-time miljoenen winst. Iedereen heeft een eigen taak in het bedrijf, maar 1 ding hebben ze gemeen: een passie voor hun product of dienst. Een diepgewortelde overtuiging dat hun product of dienst iets toevoegt aan de maatschappij. Vanuit die passie kunnen ze de wereld aan en vergaren ze snel succes.

Dus hoe vind jij jouw eigen passie als je niet precies weet wat die is?

Stap #2 Stel jezelf 15 vragen:

Pak een pen en papier, dan gaan we samen aan de slag of download & print de .pdf. Zo kun je de vragenlijst direct invullen.

 1. Wat vond je allemaal leuk om te doen toen je opgroeide?
 2. Waarvan zeggen anderen over jou dat jij er goed in bent?
 3. Waardoor vergeet jij de tijd?
 4. Waar fantaseerde jij als kind altijd over?
 5. Wat zou je doen met je leven als geld geen rol zou spelen?
 6. Waar ben je het meest trots op in je leven?
 7. Waar ben je het meest bang voor in je leven?
 8. Als je leven vandaag zou stoppen, waar zou je dan het meeste spijt van hebben dat je het niet gedaan hebt?
 9. Wat zou je nu tegen je jongere ik willen zeggen?
 10. Wat zou je meer of vaker willen doen?
 11. Hoe wil je dat mensen jou herinneren?
 12. Spoel een jaar vooruit: wat wil je bereikt hebben in het afgelopen jaar?
 13. Hoe kom jij het beste tot rust?
 14. Wat bewonder jij in andere mensen?
 15. Hoe ziet jouw ideale leven eruit als je geen angst zou kennen?

Download hieronder het pdf. bestand zodat je de vragenlijst kunt uitprinten & invullen.

#3 Start before you’re ready

De laatste stap is door vandaag al te beginnen. Ik hoop dat jij door bewustwording en het stellen van een aantal kritische vragen aan jezelf, je passie al hebt gevonden. Maar de kans is groot dat je nog steeds zoekende bent. No worries, dat is normaal. Zoals ik eerder al zei: je passie vinden is geen eindstation maar een proces. Vertrouw op dit proces, maar ga niet zitten wachten tot het naar je toekomt. Begin vandaag nog.

‘Start before you’re ready’. Maak een actieplan. Wat kun je vandaag al doen om meer met je passie bezig te zijn óf juist je passie te ontdekken?

Vul voor jezelf in:

Over een jaar wil ik …. bereiken.

Dit ga ik doen door wekelijks …

En dagelijks ….

En mocht je behoefte hebben om even te sparren… stuur mij gerust een DM via Instagram! Ik vind het altijd leuk als ik je een stap dichterbij te brengen om ook te gaan ondernemen met lef en vanuit passie!

Liefs, Kirsten

Dare to dream

Join de OML tribe en ontvang maandelijks een dosis lef & power in je mail!

Kirsten Lofers Adema OML Ondernemen met lef

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *